$1 scrie:$2sta e impresia mea sub zona de lucru a turbinei masina e praf la, 1500 trepideaza masina ca naiba,nu stiu poate nu m-am obisnuit eu cu ea,oricum sub 1800 schimb inferioara.Edit :sau poate nu m-am adaptat inca la noua masina

Stai absolut linistit, asa fac toate si asa este normal sa faca, in conditiile constructive date! Nu ai nimic la motor, doar gandeste-te ca este foarte mic si cu o putere foarte mica sub turatia de eficienta a turbinei. Masina urca in viteza si motorul urca in turatie bine chiar si la 1100-1200rpm, deci cuplul este bunisor chiar si aici - specific motoarelor Diesel. Dar la astfel de turatii (adica la sub 1500, cum foarte corect ai observat) puterea dezvoltata de motor, care functioneaza ca unul aspirat, este mult prea mica chiar si pt o masina atat de marunta. Drept care incepe sa trepideze - semnul cel mai clar ca este subturat.
Cu fostul meu Opel Astra 2.0TDi mergeam de regula la 1100-1200rpm, dar motorul respectiv scotea 101CP la 4300rpm, cu un cuplu maxim la 1800rpm. Nu incepea sa trepideze decat pe la 1000rpm, ceea ce-mi permitea sa scot niste consumuri incredibile la o masina atat de spatioasa (avea caroserie Caravan - asta-i break-ul Opel-ului). Si eu m-am acomodat foarte greu la particularitatile de functionare ale Fiestei cu motor 1.4TDCi - dar acum a inceput chiar sa-mi placa.
Am vazut ca te-ai plans si de stabilitate la un moment dat - din nou pe buna dreptate: eu am fost la inceput chiar speriat de tangajul Fiestei, si am si scris asta pe undeva pe aici. Totusi are un design foarte interesant al caroseriei (cred), pt ca odata cu cresterea vitezei se "fixeaza" pe sosea si miscarile nelalocul lor inceteaza. Prin urmare, atunci cand miscarile de lateralitate sunt ample, ele nu prezinta niciun fel de pericol, datorita vitezei mici de deplasare. Ori, cum siguranta este cea care primeaza, mie mi-au trecut temerile: la 150km/h pe A2 mi s-a parut Fiesta cam la fel de stabila ca si Astra (ce-i drept, ambele semnificativ mai "saltarete" decat Toyota Corolla, dar deh...).