$1 scrie:$2e poate face cumva,desfiinta acest topic?
Ar fi frumos sa nu mai existe acest topic,si atunci nu ar mai fi marul discordiei,nu ar mai fi atatea opinii,certuri,contradictii,blamari,ba aia ba ailalta...si ar fi minunat sa nu se mai pomeneasca in acest club care este Ford despre popi,biserici,credinte,religii,dumnezei,cristosei si alte babauri,SF-uri.Bine ar fi daca am uita de toate astea,daca am uita de acest topic religios si ne-am continua viata mai departe,cred ca am fi mai fericiti asa,se poate si fara,si mult mai bine.
Ei ce ziceti,"inmormantam" topicul asta,si ne vedem de Fordurile noastre?...sefii
verzi sau cei mai mari
rosii,ar fi posibil oare?...un vot ceva

Donule, Gyovanule, multe prostii s-au mai scris pe topicul asta!
Chiar multe-multe, nu doar doua-trei - dar asta a ta este mai gogonata decat toate impreuna: adica de ce sa nu discute niste oameni (care-s interesati, ca se cam vede) un subiect (sau un complex de subiecte legate de o tema)? De ce trebuie sa vina cineva si sa le inchida gura, doar ca sa nu se mai sifoneze sifonabilii? Cine il impiedica pe x sau pe y sa-si "continue viata mai departe", cine te impiedica pe tine sa fii fericit, de ce trebuie sa inalti tu rugaciune la moderatori sa le strice cheful celor implicati? Asta-ti lipsea tie, de asta nu puteai tu sa-l savurezi pe Hrusca? Pai nah, mie nu-mi place fotbalul - ia sa facem o petitie la guvern, sau la CNA, sau la Patriarhie sa nu se mai difuzeze meciuri, sa nu se mai publice nimic in ziare, sa nu se mai anunte rezultate si clasamente, sa se interzica in toate locurile publice discutiile despre fotbal!
Daca te enerveaza, te irita, te agaseaza - este cel mai simplu lucru din lume sa nu dai click si sa nu te uiti - zambetul fericit nu se va mai sterge de pe fata ta in veci. Si "amin". Si ler si lin si dom-dom si flori dalbe.
Boon, sa revenim la ontopicul nostru cel de toate zilele:
Nic_Bv:
$1 scrie:$2na sau mai multe zile de post genereaza efecte benefice asupra organismului si a spiritului. Postul si rugaciunea pot ajuta oamenii sa-si puna ordine in ganduri sau sa ia anumite decizii.
Da, este adevarat, postul este o metoda - dar nu functioneaza decat in anume conditii (ca si rugaciunea, nu? degeaba citesc/recit
eu o rugaciune oarecare, daca ochii imi alearga dupa muieri si mintea imi sta la probleme cotidiene)
$1 scrie:$2eschiderea unei carti pentru aflarea destinului este o practica des intalnita, chiar si yoghinii au o carte de acest gen. Nu cred in asa ceva, insa nici nu-i consider tampiti pe cei ce o fac.
Hai, man, daca e clar ca nimeni nu stie si nu poate accesa
nepatrunsele carari, de ce sa ne mai jucam si sa ne prostim? oricum ar fi, totul este de "credinta" si de interpretarea "rezultatului" - daca ti se deschide Biblia la pagina
666 - cum doamne iarta-ma are cuvantul domnului marca necuratului? - si citesti un proverb tampitel de acolo (adica nu vreau sa insult pe nimeni, da-s niste truisme de gradinita de te ia cascatul de atata intelepciune), cum il interpretezi? evident ca exact asa cum te trage pe tine ata, asa ca - repet - de ce sa te mai izmenesti cu deschisul cartii?
Arnos:
$1 scrie:$2ostul alimentar are rolul de a usura calea sufletului in dorinta de a fi mai bun
Da, sau o usurare a organismului de toxinele cele multe, sau un binevenit exercitiu de vointa - sau toate, la un loc.
$1 scrie:$2asta din conceptia ca stomacul burdusit iti duce mintea la tot felul.
Daca ai obiceiul sa te indopi sistematic, nu prea te vad eu la post adevarat.
$1 scrie:$2ar daca azi exista inlocuitoare din soia sau mai stiu eu ce sintetice pt salam, branza s.a.m.d. cum se poate numi ala post?
Subterfugii; trisam, impacam si capra si varza, ca nu ne atingem de cele interzise, dar nici nu ne refuzam placerile; ipocrizie, ne tinem doar de litera legii si dar ii sfidam spiritul.
jucausa:
$1 scrie:$2ar smerenia... ei bine, mai ales acum, de Sf Sarbatori e bine sa o exersam.
Dar in restul anului de ce n-am practica-o? in restul anului de ce n-am fi binevoitori, de ce nu ne-am face - asa, prietenosi, cum imi fac eu cu giovani - urari de bine?
$1 scrie:$2ercetătorul Andrew Newberg
ma tem ca acest cercetator nu este o voce credibila; daca pleci din start de la ideea ca "stim ca
asta e bun si se intampla
$1 scrie:$2sa
, nu mai trebuie decat sa gasim si niste argumente; deci hai sa cercetam!", pe mine m-ai pierdut de musteriu
$1 scrie:$2 scanat creierul mai multor persoane care se rugau sau meditau şi a observat că activitatea lobului frontal se intensifică.
Pai cu asta se ocupa omul,
observa ce vrea el.
(in ceilalti lobi de ce nu ne spune ce sa intanpla? este aceasta cercetare completa? ma indoiesc profund)
Pe de alta parte, oricare activitate pe care o prestam cu liniste si cu bucurie (ca ne gandim ca nu ma pui pe mine sa ma rog si-mi scanezi creierul, ca sigur dereglezi aparatele; pui pe un profesionist) genereaza unde gama sau beta sau icspatrat masurabile si interpretabile, dupa cum si celelalte activitati (pana si muzica sporeste productia de lapte la unele vaci si stimuleaza cresterea unor plante) genereaza conduc la aparitia sau intensificarea sau ... blablablabla.
$1 scrie:$2e altfel, efectele rugaciunii sunt intotdeauna benefice.
De unde aceste "de altfel" -este asta un lucru atat de raspandit incat sa-l acceptam toti, fara demosntratie? si poate ca ar trebui sa definim rugaciunea: repetam mecanic niste cuvinte (cereri, de obicei) si gata, avem rugaciune?
ca si efectele mersului pe jos, ca si efectele luminii galbene, ca si efectele sexului
$1 scrie:$2amenii de ştiinţă au mai dovedit
oameni
i, toti oamenii? care-s oamenii aceia (presupun ca ai o lista consistenta, macar un 5% din totalul oamenilor de stiinta; ca altfel ne suparam pe acel articol mult prea hotarat) de stiinta care... ma-ntelegi...
$1 scrie:$2S-a mai observat că dacă semnul crucii este făcut neîngrijit, şi fără să atingă punctele corespunzătoare – centrul frunţii, centrul plexului solar şi umerii – rezultatele pozitive ale testelor sunt mai slabe, sau chiar absente.
ceea ce ma face sa cred ca celor care nu-si faceau semnul crucii deloc (fie ei evrei, musulmani, eschimosi sau pacatosi) li s-au administrat intravenos cruciulite sfitite la manastire, sau direct crucea de lemn inscriptionata cu numele , data nasterii si data decesului.
mcatano:
$1 scrie:$2ti multumesc pentru compliment. nu o iau personal. este decat o afirmatie.
esti copil? nu ma adresam tie, dadeam "decat" un exemplu
$1 scrie:$2reaba cu monahii si cu calugarii ma scarbeste ingrozitor doar cand imi aduc aminte .acum 2 ani pe sectia unui spital de urologie, un pacient (calugar) se
asta este "decat" un alt exemplu care nu trebuie sa conduca la o generalizare
din nou Nic_Bv:
$1 scrie:$2extul citat e bun de sectiunea bancuri, subgrupa "mai spargem o samanta, mai bem o bere, ne mai radem si noi".
Insa autorul lui, oricat de mult s-ar umfla in pene, nu se ridica peste cei 50% adolescenti afectati de analfabetism functional.
cred ca exagerezi si tu acuma, omul e departe de analfabetism si a punctat destul de exact unele aspecte
$1 scrie:$2vident, este lejer sa condamnam biserica pentru tot ce merge prost in tara asta, insa lucrurile sunt mult mai complexe.
Bugetarea construirii de biserici nu este pentru politicieni altceva decat o prelungire logica a sacoselor electorale cu kilu' de faina si litrul de ulei.
[...]
Exista o clasa de hiene politice care fura, mint, manipuleaza. Ei sunt cei care dau sacose, promit si fac biserici la prostime.
nu condamna nimeni biserica pentru tot ce merge prost in tara asta, condamnam doar apetitul pentru resurse si interesul pentru tinerea poporului in ignoranta.
Si treci mult prea usor peste legatura bisericii cu politicienii (hiene, auzi; de ce n-ar face casa buna hienele cu corbii? ca tot la pleasca si la hoit trag) - daca biserica trage foloase, n-are voie sa se mai dea fata mare.
$1 scrie:$2Ia ganditi-va cati din cei care merg la biserica merg si la vot. Cati dintre cei care merg la scoala voteaza?
dar dintre aia care merg la biserica, ia zi-ne si noua: cam cati crezi tu ca voteaza intemeiat, in cunostinta de cauza?
Daniel:
$1 scrie:$2eligia nu are ce cauta in scoala si nici biserica nu are ce cauta la bugetul de stat.
asa, si? tu stii asta, eu stiu asta; a aflat si Nic_Bv opinia noastra (hai, pana la urma face oarece concesie si dam popilor o leafa acolo, nu foarte mare, dar sa se lase de cersit de la lume si sa plateasca impozit ca oricare cetatean; s-ar gasi o solutie omeneasca si fara sa-i izgonim cu totul din buget; ba chiar si in scoli parca i-am putea lasa, numai sa nu se ocupe de indoctrinare, ci de prezentat nepartinitor religia, ca fenomen; sa nu predea popa sau absolventi ai institutelor bisericesti, ci profesori cu pregatire nepartinitoare) - uite aici:
$1 scrie:$2u as fi multumit daca in anii finali s-ar preda la religie sisteme comparate, eventual s-ar studia istoria religiilor dupa Eliade.
Iar in anii mititei sa-i lase in pace pe copilasi, sa nu le mai bage in cap prostii cu dumnezei care te omoara daca n-ai fost duminica la biserica.
KomandantuR:
$1 scrie:$2n alta ordine de idei, religia in scoli mi se pare cel putin deplasat, ca materie. Indiferent de anul in care esti. Mai bine ar face sport copiii in ora aceea. Ar fi mai castigati, bag mana-n foc.
Ar fi castigati, ar fi si transpirati; dar sa nu uitam ca religia este unul dintre cei patru piloni ai culturii - nu se poate si nu e voie s-o ignoram;
trebuie neaparat s-o cercetam si s-o intelegem, pentru ca toata istoria ne este strabatuta de realizari si catastrofe produse (ori macar initiate) in numele vreunei divinitati.
Dabiel:
$1 scrie:$2u-ti va fi greu sa observi ca divinitatea, religia si biserica sunt inventii ale omului care nu aduc nici o valoare in plus societatii
Incepem prin a scoate din enumerarea ta divinitatea- nu stim si nu ne amestecam in ce nu stim; religia e mai mult traire (frica, dragoste, neliniste, recunostinta, spaima, smerenie, extaz, impacare, pace etc) decat tragerea de foloase (bani, putere, influenta, orgolii nebune); partea cu foloasele o lasam in seama bisericii.
Societatii, dupa cu i-am zis si KomandantuRului, i-a adus nu neaparat foloase, cat o influenta covarsitoare; nu ne putem imagina lumea de astazi daca am scoate tot ce a generat/influentat/modelat/directionat biserica (sau alte institutii asemanatoare); pur si simplu este de neimaginat evolutia in absenta institutiilor care au monopolizat relatia omului cu divinul.
Nic din nou:
$1 scrie:$2u e chiar asa. Vehementa cu care credem in anumite lucruri poate deforma perceptia realitatii.
Exact asta
va spunem si noi (eu, Dabiel, Komandantur si altii).
$1 scrie:$2Raporteaza numarul celor care NU fac cununia religioasa la numarul celor ce o fac. Atata vreme cat nu este obligatorie, inseamna ca o fac pentru ca au un dram de credinta. Sau un munte de ipocrizie?
este un alt exemplu nepotrivit; dupa cum a explicat deja Daniel, multi dintre noi o facem ca sa ne impacam neamurile, nu pentru ca ne-ar interesa in vreun fel. In definitiv, de ce sa le fac sange rau parintilor si bunicilor, cand nu ma costa chiar asa de mult sa trec si pe la biserica? mai greu mi-ar fi sa le indur lor amaraciunea decat sa-mi calc mie convingerile in pantofii de mire.
$1 scrie:$2Intr-adevar ei au mai mult de un gram de gredinta, au cu carul, dar degeaba daca nu stiu in ce...si gandeste-te ca, cel putin pt sate, ce se vede in clip e reprezentativ intr-o masura destul de mare : lasa ca stim ce sa mancam la fiecare sarbatoare (si ce nu inainte daca e post), lasa ca putem sa dam in cap vecinului pt o palma de pamant dar mergem la biserica, dar suntem credinciosi, scapam la spovedanie.
Da, cam asa este; dar nu e vorba ca au vreun dram sau gram de credinta, ca n-au nici pe naiba; se tem (ca asa au fost invatati sa se teama) si se conformeaza (pentru ca asa este natura lor de animale de turma). Din fericire pentru fenomenul religios, exista destui oameni care cred nu ca niste prosti, ci cred ca niste oameni evoluati - inaintea lor mi-e mai mare dragul sa-mi scot palaria.
(cer iertare de la lume pentru eventualele greseli de tastare, si am remarcat si inconsecventa cu care mi-am inceput frazele - uneori cu majuscula, alteori fara; e prea lung postul ca sa-l mai corectez)