de bezart » 30 Mai 2011, 09:10
Din punctul meu de vedere procentul e procent, cine are salariu mai mare cotizeaza o suma mai mare oricum.
Se face tot mai des referire ca asa este in alte tari dezvoltate, dar ca de obicei la noi se 'omit' anumite 'aspecte'.
In DE de exemplu, pentru clasa de mijloc impozitul este acceptabil, variatiile datorita progresivitatii sunt foarte reduse si se impoziteaza transa nu totalul. Acolo scopul impozitului progresiv este de a proteja pe cei cu salarii foarte mici (care sunt relativ putini la numar, clasa de mijloc e predominanta). Pentru salariile foarte mari, gen CEO, COO, etc. se produce o plafonare. Oricum aceste categorii foarte reduse numeric mai sunt retribuite si prin actiuni la firma, nu doar prin salariu.
Asa s-ar vrea si la noi chipurile, dar realitatea este complet diferita. La noi majoritatea covarsitoare are salarii mici si doar cateva sute de mii stau mai bine. Evident ca cei cu salarii multumitoare nu sunt 'chiaburi', nu cred ca isi va cumpara careva vila cu piscina si Ferrari din salariu. Cei cu venituri foarte mare, din cauza caroara cica este polarizata societatea, nu au salarii prea mari ci DIVIDENTE, pe care se plateste doar 16% impozit, fara CAS si altele.
Asadar introducerea unui impozit progresiv in RO nu va conduce la scaderea polarizarii sociale ci va da in cap firavei clase de mijloc. Consecintele nu ar fi bune deloc, majoritatea vor alege fie sa plece din tara, fie sa isi faca firme de consultanta si sa primeasca de la angajator banii in acest fel fentand sistemul. Mai rau daca pleca mult hulitele multinationale, cred ca se alege praful de tara.
Alt aspect care nu se spune, este ca in DE se ia in calcul introducerea COTEI UNICE. Tarile nordice cu impozit progresiv foarte agresiv sunt foarte aproape de colaps datorita fortei de munca calificate. In fond de ce sa faci studii, sa iti bati capul la servici de dimineata pana seara, sa te gandesti la probleme si pe drumul de la servici acasa, noaptea si in week-end ??? Pentru ce, ca sa te jefuiasca statul si sa faca REDISTRIBUIREA plus valorii pe care ai adus-o societatii ??? De asta nu mai au medici in Suedia. Apropo, un absolvent de medicina in Suedia castiga 2000 euro, la preturile nebune de acolo...De asta au lipsa...