deci... asa cum se cerea anterior, iata si solutii propuse de mine

- dar am zis, daca ar fi sa fim foruri decizionale absolut

in primul rand e foarte bine ca se constientizeaza ca avem probleme - asta e primul pas

apoi :
- sunt ferm convins ca, un mare efect in educatia / formarea unui om il are si media / presa / TV etc / etc asa ca as "corecta" la maxim (chiar daca as fi huiduit pentru cenzura) tot ce inseamna mai ales programe TV (...) astfel incat, mesajele subliminale preluate de la TV sa nu se mai refere explicit la sex si alte chestii pe acest subiect;
- as "peria" la maxim fauna profesorala pentru ca formatorii trebuie sa fie foarte bine instruiti (se poate asta prin divesre reciclari - vezi Danemarca) - am auzit cazuri i care au ajuns profesori dupa 2 ani de nu stiu ce institut... nici nu vreau sa mai comentez mult subiectul;
- as impune reguli foarte exigente in liceu... da, chiar si uniforma (decenta) si as insista pe ideea ca liceul nu este obligatoriu, nu este obligatoriu sa ai 30 elevi in clasa - adica stiti ca profesorii sunt speriati ca daca raman cu prea putini elevi la clasa li se restrange activitatea;
- bineinteles OBLIGATORIU o salarizare mai mult decat decenta, astfel incat sa atrag oameni cu potential in invatamant - ideea de baza invatamantul este filtrul societatii - performanta cu oameni performanti !!!!
- schimbare esentiala a programelor scolare si, mai ales a metodelor de predare, cum am mai spus la inceput mare atentie la :
- ce predam
- cum predam
- din ce am simtit eu in anii petrecuti in scoala (terminat in '94 - liceul) sistemul asta de invatamant, metodele, modul de comunicare sunt total depasite si abstracte - exista atatea posibilitati tehnice incat... ce sa zic... cred ca mi-ar fi mai mare dragul sa fac o ora de fizica sa zicem, sustinuta cu materiale gen Discovery...etc - intelegeti ce vreau sa spun
- subiecte unice pe tara la toate tezele, in toti anii - inclusiv gimnaziali , cu supraveghere "agresiva" - in felul asta constientizam adevarata valoare - si abea apoi poti sa ai pretentia sa integrezi notele din toti anii in admiterea in licee / facultati etc
- scoala trebuie sa te invete ce e aia competitivitate... la noi te invata cum sa fentezi (e valabil si pentru facultate, la fel de abstracta si asta...dar deja asta e un alt episod)