Supararea pe judetele "fara camere" este proasta si paguboasa - ce importanta are ca aceia
s-ar fi putut intampla sa fure - i-a prins cineva? daca nu, sa nu aud plangeri bazate pe presupuneri si pe observarea
coincidentelor - si nici macar
nu este important ca unii or fi furat: treaba lor! durerea cea mare si vizibila de departe este ca invatamantul romanesc a ajuns acolo unde a fost directionat: in fundul gropii!
Este la fel de evident ca orice elev (nu unul de top, ci unul mediu, care si-a meritat - in toti anii de liceu - notele de 6 si de 7 si de 8) ar fi putut sa treaca bacul, asa ca
nu e vinovat cel care a elaborat subiectele, nu
e vinovata supravegherea stricta,
e vinovat elevul ca n-a stiut,
e vinovat profesorul ca nu l-a invatat,
e vinovat parintele ca nu si-a indrumat copilul spre invatatura,
e vinovat guvernul ca nu plateste profesorii,
e vinovata toata clasa politica pentru ca: (1) a zapacit -20 de ani de schimbari de-a valma, fiecare cu-a mamei lui! - inutil, prosteste si fara rezultate invatamantul din tara asta si (2) a politizat tot: inspectorii si directorii de scoli/licee sunt numiti si mentinuti in scaune pe criterii fara nicio legatura cu competenta. Mai pe scurt spus, suntem vinovati noi toti (noi - tara, noi-sistemul), pentru ca promovam (sau acceptam) un sistem al facilului, al ieftinului si al sclipiciosului - de ce sa mai avem si pretentii?
Aceste examen a fost o radiografie si un instantaneu:
astia suntem noi,
astia sunt copiii nostri,
astia ne sunt profesorii,
astia ne sunt politicienii (a se citi: de ieri, de azi si de maine). Copiii acestia sunt nascuti dupa '89, profesorii lor sunt traiti in tara (si adesea chiar si scoliti, ca multi dintre ei si-au facut si liceul, si facultatea in aceste vremuri) tot dupa '89, politicienii (pieri-le-ar samanta!) tot asa - pe cine naiba sa mai dam vina? conexiunea cu totalitarismul ceausist s-a dus, prin urmare
numai noi suntem vinovati
(adica nu neaparat vinovati, ca doar nu s-a incalcat nicio lege/regula; oare nu asta s-a dorit? sa vina totul lejer, fara efort? oare telenovela, maneaua, stirile - cu crima, cu baba violata, cu irinelul-tembelul - de la ora 5 , capatos, farsele groase si alte asemenea produse destinate publicului prost nu indobitocesc? oare sloganurile publicitare gen "pentru ca meriti", "ai grija de tine" si alte indemnuri la suficienta si rasfat nu sugereaza ca esti bun asa prost si urat cum esti, nu te mai stradui sa te faci mai breaz?)$1 scrie:$2esajele subliminale preluate de la TV sa nu se mai refere explicit la sex si alte chestii pe acest subiect;
De ce? sexul este bun, este natural; proasta este doar
vinderea sexului (de fapt: "
folosirea trimiterilor la sex pentru a vinde orice" - prostituarea sexului! dar asta ar fi o trimitere la lipsa generalizata de moralitate in cotidianul acestor decenii mercantile)
$1 scrie:$2 as "peria" la maxim fauna profesorala pentru ca formatorii trebuie sa fie foarte bine instruiti (se poate asta prin divesre reciclari - vezi Danemarca)
Da' parale (pe masura responsabilitatii, ca daca ai zis "formatori", eu m-as gandi ca fac o slujba importanta, nu?
$1 scrie:$2s impune reguli foarte exigente in liceu... da, chiar si uniforma (decenta)
Cred ca nu intelegi ce vorbesti, exigenta e una, obligatul si constransul sunt altele; uniforma si cu decenta n-au nicio legatura (parerea mea este ca uniforma si uniformizarea sunt niste prostioare oarecare)
$1 scrie:$2i as insista pe ideea ca liceul nu este obligatoriu
Nici traitul nu este obligatoriu: "esti liber sa si mori daca nu-ti convine sa traiesti dupa cum te oblig eu, cel care detin puterea" - cum ti s-ar parea sa-ti spuna asta presedintele, primarul, politistul sau chiar parintele tau?
$1 scrie:$2nu este obligatoriu sa ai 30 elevi in clasa - adica stiti ca profesorii sunt speriati ca daca raman cu prea putini elevi la clasa li se restrange activitatea;
Ai mai spus o prostie (daca nu chiar doua), si am sa-ti explic: daca vrei sa faci o ora cum trebuie, nu poti sa ai un numar nelimitat de elevi (hai sa exageram: nu 30, ci 200 de elevi - cine i-ar putea stapani, cine le-ar putea capta atentia?), ci acestia trebuie sa fie cat mai putini (10, 15, poate ca ar merge si 20; sa poti sa te ocupi de fiecare, sa comunici cu fiecare, sa transmiti ficaruia dupa felul lui. Ca doar o ora nu inseamna 50 de minute de dictare!); profesorii nu-s s[periat pentru ca-s ei speriosi de la natura, ci pentru ca li s-a impus sa aiba cat mai multi elevi intr-o clasa, altfel sunt nerentabili (fa un calcul: 150 de elevi impartiti in clase de 30, inseamna 5 profesori, da? dar daca ar fi sa faci clase bune, de 15 elevi, ar trebui sa platesti 10 profesori, ceea ce ar fi impovarator pentru tara; mai bine cheltuiesti putin si ii lasi sa fure la bac si gata, ai scolit poporul - ca doar daca-s prosti, is si usor de condus!)
$1 scrie:$2- schimbare esentiala a programelor scolare si, mai ales a metodelor de predare, cum am mai spus la inceput mare atentie la :
- ce predam
- cum predam
si cine preda, si cui preda, si cat preda, si dupa ce soi de programa, si cu ce fel de structura a etapelor si examinarilor si multe alte intrebari
$1 scrie:$2 o ora de fizica sa zicem, sustinuta cu materiale gen Discovery...etc - intelegeti ce vreau sa spun
din etc nu se intelege decat ca in mintea ta exista o insiruire de emisiuni TV
Dupa parerea mea, studiul fizicii (si al oricarui alt obiect) din invatamantul preuniversitar ar trebui (pe langa formarea "culturii generale" si "gimnastica mintii") sa-l familiarizeze pe elev cu posibilitatea de a intelege (la un nivel pe care l-as numi "civilizat", cu trimitere limpede la anii
acestia si la tehnologia care ne ajuta sa traim) tot ce intalneste intr-o viata obisnuita si sa-i permita sa-si descopere o vocatie/inclinatie pe care s-o poate urma intr-o cariera si/sau in invatamantul superior
$1 scrie:$2 subiecte unice pe tara la toate tezele, in toti anii - inclusiv gimnaziali , cu supraveghere "agresiva" - in felul asta constientizam adevarata valoare - si abea apoi poti sa ai pretentia sa integrezi notele din toti anii in admiterea in licee / facultati etc
Examinarea (la orice etapa) ar trebui sa fie, intr-adevar, riguroasa; daca e sa ne gandim la notele si mediile acumulate in cate 4 ani de scoala (gimnaziu si liceu) care conteaza (substantial) la admiterea in atapa urmatoare, atunci ar trebui ca examinarile sa fie, de asemenea, cu subiect unic pe tara, chiar la fiecare teza semestriala, nu? si supravegherea videao sa fie la fel de banala ca prezenta profesorului in clasa (adica eu nu m-as opune ca fiecare clasa sa aiba o camera care sa inregistreze - tot anul scolar, zi de zi! - tot ce misca, iar inregistrarile sa fie stocate cativa ani - s-ar termina tentatia de furat si de blat - si din partea elevului, si din partea profesorului/supraveghetorului; iar daca s-a plange cineva de lipsa "intimitatii" - sa fim seriosi, cine si ce ar avea de ascuns, intr-o scoala?)
$1 scrie:$2- scoala trebuie sa te invete ce e aia competitivitate... la noi te invata cum sa fentezi (e valabil si pentru facultate, la fel de abstracta si asta...dar deja asta e un alt episod)
Da: scoala (de fapt, sistemul: familie, scoala, televiziune, institutii de stat etc) ar trebui sa ne invete sa cultivam valorile si performanta.
(citatul pe care l-am folosit a fost luat cam la intamplare, si n-am nimic cu autorul ideilor pe care le-am luat in discutie)
si inca ceva:
$1 scrie:$2sarescu a resusit sa se exprime mai concret in ceea ce priveste rezultatele astea, si anume : " Copiii astia au avut de la cine invata "
da!