ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
26 Mar 2012, 22:59
Vad ca nici aici nu scap de poluarea apei,statii de epurare,canalizari...dupa ce ca ne indoctrineaza profii la facultate cu toate astea,le regasesc si aici.
Totusi,pentru cei care inca nu au vizionat un documentar foaaarte interesant despre apa,le recomand sa o faca,este compus din 8 videoclipuri/parti si dureaza cam o ora si ceva,si ii spune Memoria Apei...dar merita pe deplin.
Ca sa va faceti o idee urmariti cu atentie macar primul videoclip/parte din cele 8...este prea tare/adevarat :
27 Mar 2012, 16:09
fara sa incerc sa te agasez cu prostioarele mele,tineam sa subliniez ca ne batem capul cu economisirea unei picaturi de apa in vreme ce ceilalti risipesc un lac.cat despre restul,degeaba ne dam "cretzi" ca economisim 2mc de apa/luna,in vreme ce altii,in aceeasi romanie,au pus la pamant 1/4 din suprafata impadurita a romaniei .riscam sa "devenim mai catolici decat papa".si ca sa iti dovedesc ca am ajuns un ecologist desavarsit,mi-am luat masina de spalat vase,ca sa consum mai putina apa.din pacate,consum mai mult curent.nu ca as vrea sa te agasez!
29 Mar 2012, 16:29
CUVÂNTUL "WHISKEY" PROVINE DIN GAELLIC-UL "UISGE", DEVENIT "USKY",
VARIANTÃ ABREVIATÃ DE LA "UISGE BEATHA", CARE ÎNSEAMNÃ "APA
VIETII", MAI BINE CUNOSCUTÃ DIN LATINESCUL "AQUA VITAE". WHISKEY-UL,
CA MULTE ALTE TIPURI DE ALCOOL, A FOST INITIAL FOLOSIT ÃŽN SCOPURI
MEDICALE, ATÂT PENTRU UZ INTERN CÂT SI EXTERN. CREDINTA CUM CÃ AR
PRELUNGI VIATA ERA DESTUL DE COMUNÃ. LEGENDA NE POVESTESTE CÃ
SFÂNTUL PATRICK ESTE CEL CARE A INTRODUS PROCEDEUL DISTILÃRII ÎN
IRLANDA IN SECOLUL AL V-LEA, PRECUM SI TOATE SECRETELE TRIBURILOR DE
SCOTI CARE AU SOSIT ÃŽN KINTYRE ÃŽN ACELASI SECOL, CUNOSTINTE CARE
AR FI PROVENIT DIN SPANIA SI ITALIA.
Istoric vorbind, tehnicile de distilare au fost aduse în Irlanda si
Scotia undeva între 1100 si 1300 de cãtre cãlugãrii care au
cãlãtorit în Europa continentalã, unde se distila mai mult parfumul
decât alcoolul, considerat benefic în tratamentul împotriva pojarului
sau colicilor. Un vechi proverb irlandez spune: "Ce nu poate vindeca
whiskey-ul nu are leac". Si în ziua de azi un irlandez ar prescrie cu
usurintã un pahar de licoare fiartã în caz de vreo rãcealã.
Cum vinul nu se obþinea usor în aceste zone, se distila berea de orz
într-un lichior care a devenit whiskey-ul. Productia de bãuturi
spirtoase a fost limitatã la farmacii ºi mãnãstiri pânã în
secolul al XV-lea. În Analele din Clonmacnoise (1405) gãsim prima
referintã la aceastã bãuturã, în contextul mortii unei cãpetenii
care a consumat-o excesiv în ziua de Crãciun. În Scotia, prima
dovadã a existenþei productiei de whiskey provine dintr-un fragment
din "Exchequer Rolls" (1494), care mentioneazã un transport de malt
cãlugãrului John Cor, din ordinul regelui, pentru a-l folosi la
fabricarea de aqua vitae. Din 1500 avem prima carte care trateazã
problema distilãrii ("Liber de arte distillandi"), în care Hieronymus
Brunschwygk expune virtutile alcoolului în calitate de doctorie bunã
la toate.
Se pare cã James al IV-lea al Scotiei (1488-1513) avea o preferintã
aparte pentru whiskey si în 1506 orasul Dundee a procurat o mare
cantitate de alcool de la breasla bãrbierilor, care atunci detinea
monopolul asupra productiei. ÃŽntre 1536 si 1541 rgele Henric al
VIII-lea al Angliei dizolvã mãnãstirile, trimitându-i pe cãlugãri
printre laici. Productia de whiskey se mutã astfel în gospodãriile
private. Procesul de distilare era încã la început, saturatia se
realiza rapid ceea ce conferea un gust brutal comparativ cu ce avem azi.
Nici în timpul Renasterii licoarea nu era mai diluatã sau mai puþin
periculoasã. Odatã cu fericitele accidente în care cineva a
îndrãznit sã bea dintr-un butoi vechi de câtiva ani, whiskey-ul a
evoluat într-o bãuturã mult mai finã. Detinând dreptul de a
distila whiskey-ul încã din 1608, Old Bushmills Distillery de pe
coasta de nord a Irlandei se pare cã ar fi cea mai veche distilerie a a
acestei licori.
O licoare apreciatã, dupã cum se întrevede din unele documente
precum cel semnat de Robert Swinhurst în secolul al XVII-lea: "Bãut cu
moderatie încetineste vârsta, întãreste tineretea, ajutã
digestia, eliminã melancolia, linisteste inima, calmeazã mintea,
învioreazã spiritul…"Proprietarul care primeste de la rege dreptul
de fabricatie, pe nume Sir Thomas Philips, detinea pãmânturi
întinse în plantatiile din Ulster si le foloseste pentru a pune la
punct o industrie de succes în comitatul Antrim si în orãselul
Coleraine. Odatã cu Actul de Uniune din 1707 dintre Anglia si Scotia
taxele cresc dramatic. Dupã implementarea taxei pe malt din 1725
foarte multe distilerii au fost fie închise, fie fortate sã lucreze
clandestin. Sticlele erau ascunse pânã si în sicrie. Producãtorii
încep sã lucreze noaptea, când întunericul ascundea fumul care se
ridica din distilator. Din acest motiv bãutura capãtã denumirea de
"moonshine" (strãlucirea lunii). Chiar si în Coleraine au loc 242 de
procese în secolul al XIX-lea împotriva producãtorilor aflati în
ilegalitate. si irlandezii, si scoþienii erau oricum foarte atasati
de ideea de "home-made", de unde si fenomenul foarte rãspândit al
productiei ilegale din epocã, în ciuda încercãrilor repetate de a
regulariza comercializarea.
Distilarea este legalizatã abia în 1823, eficientizându-se odatã cu
inovatiile tehnologice introduse de Robert Stein si Aeneas Coffey. ÃŽn
1880, când brandy-ul frantuzesc merge pe panta declinului ca urmare a
infestãrii strugurilor cu phylloxera, whiskey-ul devine principala
licoare de pe piatã. Whiskey-ul a fost întrebuintat ca monedã în
timpul revolutiei americane. ÃŽn 1794 fermierii scotieni si irlandezi
care au emigrat în zona Pennsylvaniei s-au revoltat împotriva unei
taxe federale impusã bãuturii de cãtre Alexander Hamilton. Rebeliunea
whiskey-ului a fost reprimatã cu succes datoritã militiilor aflate
sub comanda lui George Washington, acelasi George Washington care
decisese mai înainte sã-si investeascã propriile economii în
construcþia unei distilerii. Combinatã cu iminenta revolutie
indusÂtrialã, pornirea unei adevãrate indusÂtrii nationale a
whiskey-ului se situeazã în mod simbolic în 1802, an în care
nou-alesul presedinte a abolit Thomas Jefferson toate taxele pentru
whisky, începând cu anii 40 ai secolului optÂsprezece, bourbonul a
fost recunoscut si comercializat ca un tip caracteristic de whiskey
american, produs în KenÂtucky, Tennessee, Indiana, Illinois, Ohio,
Missouri, Pennsylvania, Carolina de Nord si Georgia.
În timpul prohibiþiei din State importanþa îi creste cu atât mai
mult cu cât guvernul federal permite ca acesta sã fie vândut pe bazã
de prescripþie medicalã. Datoritã acestui fapt lantul de farmacii
Walgreen si-a mãrit numãrul de magazine de la 20 la 400. Atunci
si-au fãcut apariþia asa-zisii bootleggers, care se ocuÂpau cu
vânzarea whiskey-ului de contraÂbandã soldaþilor nordisti si
sudisti, pe care îl ascundeau în jambierele (leggers) de la cizme
(boots). Statele Unite au fost înecate în alcool ilegal, din care o
mare parte de o calitate dubioasã. Abia dupã rãzboi productia s-a
întors la normalitate.
Desi la început bãutura nu era consideratã decât un fel de bere
distilatã, whiskey-ul a evoluat într-o bãuturã complexã pe baza mai
multor tipuri de decoct de malt, mai multor combinatii de grâne
fermentate care oferã fiecãrei mãrci un gust distinct. Însã in
ciuda diferentelor, sã zicem, dintre un Bourbon american si un blended
scotian, mai importantã este calitatea apei, cerealelor si drojdiei
alese pentru preparare.
31 Mar 2012, 10:00
Exista numeroase dovezi ca batranetea este mai mult o stare de spirit, ca daca ai un fond genetic bun si ai grija de templul pe care ti l-a daruit natura - corpul tau - se pot atinge performante incredibile.
Inca o dovada mai jos, ce poate sa faca o respectabila doamna la 86 de ani:
01 Apr 2012, 08:08
Da,jos cu palaria in fata babei dar sa nu uitam de conditiile de munca sau de cele sociale din UE si cele de la noi,ex:uite un diplomat UE are 83 de zile de concediu/an,chiar incepe sa-mi placa UE
01 Apr 2012, 08:22
Vezi ca nu peste tot e la fel cu concediile, la noi e chiar bine pe partea asta... Arunca un ochi la americani, la nemti...
Si apropo, 'sportiva' de care vorbim ai impresia ca s-a pregatit in concediu???
01 Apr 2012, 09:25
Iti zic eu cum e la americani pentru ca mi s-a impus sa primesc zile libere la fel ca ei. 10 zile lucratoare pe an. Asta e tot concediul. Si mai primesti 10 zile libere care sunt sarbatori federale imprastiate pe tot parcursul anului. Anul trecut a doua zi de paste a trebuit sa muncesc ... se da liber de ziua presdintelui si 4 iulie dar nu se da liber de nici o sarbatoare religioasa.

Bine ca anul asta pastele il fac acasa. Si-asa ei au pastele cu o saptamana mai devreme.
01 Apr 2012, 11:43
@maraV: N-are treaba cu conditiile de munca sau cu concediile. E vorba de mentalitate.
Fa o cautare pe google si vezi rezultatele pentru:
- 55 ani varsta serviciu
- 55 years old job
- 55 Jahre alt Arbeitsplätze
Vei vedea cat de frecvente sunt in primul caz discutiile despre pensionare anticipata, fata de celelalte doua cazuri.
Bunicuta din videoclip se misca asa cum se misca pentru ca de multe ori renunta la canapea si telecomanda in favoarea unei alergari usoare sau a unei simple plimbari prin parc.
01 Apr 2012, 12:19
@Nic Bv-eu am glumit pe faptul,ce nu isi permit 60% din angajatii care lucreaza la consiliul UE.
Varsnicii care se misca asa au o mostenire genetica foarte buna si rara si binenteles ca miscarea si alimentatia conteaza foarte mult,ex:in Insula Okinawa(Japonia)traiesc cei mai multi batrani cu varsta trecuta de 100 de ani si numarul lor se inmulteste constant,iar dupa multi ani de cercetari ,cercetatorii si-au dat seama ca totul se datoreaza alimentatie care se bazeaza exclusiv pe peste si alge
Mie sa numi spui colega ca nu conteaza in ce conditii se lucreaza la noi sau ce am vazut eu in Germania,Canada,SUA,Elvetia,etc unde tot anul se lucreaza la o temperatura constanta,hale sau incaperi climatizate,lejer sau hai ca te plimb eu prin Satu Mare prin hale sa vezi tu ce temperaturi sant vara sau iarna si in ce conditii se lucreaza in afara de vreo doua firme,ce zici crezi ca mai prinzi asa 86 de ani pe peralele??
01 Apr 2012, 13:27
Ce treaba are climatizarea cu exercitiul fizic, sa mor daca imi dau seama...
Aplinistii crezi ca urca pe munte cu clima pornita? Asfaltatorii din orice tara crezi ca au clima cand dau la lopata?
Arata-mi mai degraba cati angajati din halele din Satu Mare se trezesc mai devreme cu 30-60 minute ca sa iasa la un jogging sau seara ies la plimbare in loc de bere si tv.
01 Apr 2012, 16:32
Auzi Mihai dupa ce lucrezi toata ziua la +26 nu cred ca iti mai arde de ceva ,auzi tu plimbare

sau iarna cand ai mai multe randuri de haine pe tine ca sa nu tremuri de frig opt ore crezi ca mai merg oamenii dupa servici la un schi,iar vizavii de asfaltatori la tempoul cu care lucreaza ?!,tu nu-ti permiti sa lucrezi ca melcul ,ei da si putem continua.... daca lucrezi o viata in conditii ca la noi nu mai apuci tu 86 de ani,deci cam asta este treaba ce nai inteles
01 Apr 2012, 19:12
Eu cred ca inteleg ce spune maraV. Am clienti cu productie industriala, hale in care e criminal sa stai 8 ore pe zi in miez de iarna (geamuri sparte, aproape ca ti se lipeste pielea de scule).
Evident ca asta cauzeaza diverse afectiuni, dar - cu riscul de a parea ofensator - parerea mea e ca fiecare isi alege modul in care isi traieste viata.
Sunt vremuri grele, dar sa iti vinzi sanatatea pe un salariu de mizerie tine tot de mentalitate. Nu intamplator multi dintre cei care lucreaza in asemenea conditii sunt fumatori si/sau alcoolici, deci am putea spune ca selectia naturala isi urmeaza cursul. Si nu e sarcasm, e realitate.
01 Apr 2012, 20:14
Mai
Nic cat de adevarat ai grait...mi-a scapat o lacrima,bravo tata
02 Apr 2012, 08:44
@DON GYOVANY: Sa inteleg ca ti-am gasit punctul sensibil?
@temir: Nu. Nu ai voie.
Oameni buni, mi-am scos capsunii la geam de vreo saptamana. Deh, speram sa vina primavara. Tocmai iesisera primele frunzulite, iar azi noapte au fost -3 °C. Daca nici in incalzirea globala nu poti sa mai ai incredere...
02 Apr 2012, 12:42
Ha! Lipsa de prevedere Nic. Trebuie sa fii intotdeauna cu o miscare inaintea adversarului (oricare ar fi el). Uite, de exemplu eu am scos un bax de bere pe balcon vineri seara si pot spune ca sambata si duminica am constatat ca a fost o decizie excelenta.
02 Apr 2012, 13:28
Siiii... pe ce strada zici ca e balconul tau?
02 Apr 2012, 14:14
si e Budweiser,Staropramen sau Krušovice?
02 Apr 2012, 15:53
Foarte practic colegul Nic,nu tine capsunii in frigider dar sant inghetati natural,mare ecologist
02 Apr 2012, 16:16
colega, e vorba de plante, nu de fructe la caserola. Plante care anul trecut in mijlocul verii aratau cam asa:
02 Apr 2012, 17:01
bravo nic,in curand "te vedem" in marketuri cu marfa!pune-le noaptea o folie peste ele,sa nu inghete.
02 Apr 2012, 17:02
Salut,
Ar fi mai recomandata o pilota la 0 grade cum au fost aseara.
02 Apr 2012, 17:13
Am un cabernet de Recas, le torn la radacina si am rezolvat problema... da' parca mai repede renunt la capsuni.
02 Apr 2012, 17:43
sa vezi ce repede se inrosesc!si pe deasupra nu-ti mai trebuie nici sampanie!
fa-le o "microsera" din sarma si folie,acopera-le noaptea si n-ai nici o problema,chiar la -5°.
02 Apr 2012, 19:05
Acum vrei sa faci ceva cocktail turnand vinul la radacini?!
02 Apr 2012, 20:17
Mi s-a facut mila. De vin. Asa ca am bagat capsunii in casa si vinul in pahar. Hai noroc.
Apropo, care mai aveti copchii pe la scoala: mai puteti fratilor cu "saptamana altfel"? Ca eu mai am un pic si o iau razna. Baiatul cel mare in excursie, cel mic la cerc creativ. Maine unul la teatru, celalalt la concert de muzica. La ore total diferite, in diferite colturi ale orasului. Stau si ma intreb care e smecheria, cine si ce castiga din chestia asta, "saptamana altfel". Copiii, parintii, profesorii - nu castiga nimic.
02 Apr 2012, 21:23
Era mai simplu de intrebat "cine pierde"?
03 Apr 2012, 05:16
Nic, nu stiu ce sa zic...
Al meu copil e clasa a VIII-a, examenul bate la usa. Parca l-as fi vrut in banca. Pe de alta parte cand ma uit ce senini sunt toti, profesori si elevi (parca n-au nici o apasare)...
La penultima sedinta cu parintii chiar m-am ratoit un pic atunci cand s-a trecut foooarte rapid peste problemele la invatatura din clasa, in schimb diriginta era foarte "focusata" si ingrijorata pe "saptamana altfel"! Dar cand am vazut cati parinti m-au aprobat si cati m-au privit "uite-l si pe asta", m-am resemnat.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.