$1 scrie:$2Nu prea merge. Cititi inca o data "plangerile" colegilor care au facut chiptuning si care au fost la dyno. Chestia cu "se cam cunoaste" sau "din experienta celui de acolo" cade instantaneu. Masinile sunt exploatate diferit, uzurile sunt diferite iar un rezultat dat cu aproximatie nu isi justifica pretul operatiunii.
Acesta este un risc pe care ti-l asumi cand masori performantele motorului prin cutia de viteze.
Si as adauga ca la fel de importanta este si starea ambreiajului, poate chiar mai importanta.
Dar daca faci o masuratoare inainte si dupa tuning cu aceeasi transmisie, o sa-ti dai seama daca ai castigat ceva prin acel tuning si de fapt asta te intereseaza.
$1 scrie:$2Studiu de caz: masina de 2 ani, 200.000 km, 2.0TDCi 136CP, cutie 6 trepte. Alta masina, acelasi model, tot cu 2 ani vechime, acelasi motor, aceeasi cutie, dar cu 30.000km la bord. Cum calculam puterea? Ce ne facem daca rezultatele difera? Etc...
Din cate stiu eu, nu exista nici o metoda de a masura puterea motorului prin cutia de viteze si apoi sa calculezi cu precizie 100 % puterea la volanta.
Daca tie ti-a spus cineva asa ceva, cred ca n-a fost tocmai sincer.
Asa ca chiar daca chestia cu intuitia si experienta cade instantaneu, alta mai buna nu stiu sa existe.
Daca te intereseaza masurarea cat mai exacta a puterii la volanta, demontezi motorul si faci masuratorile fara cutie si ambreiaj. Alta cale eu nu vad.
Mai apoi, cati dintre colegii de care spui tu sunt 100 % siguri ca au pe grafic puterea la motor sau puterea la roata ?
Cati au intrebat acest amanunt cand au iesit din atelierul de tuning cu graficul in mana ?
Cata incredere ai in operatorii respectivelor aparate, care au pana la urma interesul lor sa-si vanda marfa ?
Puteti cauta pe forum direct de pe Google. Exemplu: [ revizie ford fiesta site:clubford.ro ]