$1 scrie:$2istreza-te cit vrei dar dpdv al fizicii si mecanicii gresesti si toxi poate confirma! Pasarela ar fi suportat greutatea totala a basculantei numai daca masina se afla PE pasarela, lucru imposibil; in aceste cazuri care presupun miscari si ciocniri e vorba de transfer de energie si atunci pasarela ar fi preluat toata energia cinetica a masinii doar daca masina lovea frontal pasarela; in realitate energ cinetica s-a disipat in multe feluri printre care si faptul ca bena a cedat si s-a desprins dar si ptr ca masina nu s-a oprit brusc ( deci nu am avut nici energia finala nici viteza finala zero) ptr ca am vazut "la stiri" ca basculanta s-a oprit in balarii pe cimp...
Ma distrez in continuare si toxi poate confirma ca nu am dreptate, a fost e exagerare din partea mea ca raspuns la un post anterior care lua in calcul doar greutatea benei. . Oricum nu are rost sa polemizam despre greutatea basculantei si energie disipata, daca legea era respectata si imbecilul ala mergea cu bena neridicata cum ar fi normal nu era nici un accident. Dar cretinul care a comis accidentul e patron de firma, firma care are sediul cu acces numai pe DN1 asa ca practic in fiecare zi el si angajatii lui calcau legea cu buna stiinta si probabil cu complicitatea politiei. E interesant (a se citi cata spaga a dat) cum a obtinut aprobarile pentru desfasurarea activitatii in zona.
Un alt calcul de pe alt forum
as face eu un calcul de rezistenta la soc ca sa aveti idee ce inseamna o bara plina de sectiune circulara de otel indigen (vreun OL45, cu E=2.1+e5 MPa, si sigma admisibil ~ 150MPa )
modificam un pic problema si vedem in primul rand cat de mare e bara pt a rezista la incarcarea statica a camionului, adica 20tone=> F=20000kg*9.81m/s2 =196200N=196kN~hai 200kN
Bun, bara are lungimea L=30m, incarcata la jumatatea ei, deci momentul incovoietor din reazeme (incastrari)
ar fi 2 forte de 100kN ca reactiuni iar in diagrama de momente ne iese un maxim la jumate de 15m*100kN=1500kNm
Acuma facem un mic artificiu de calcul, inlocuiesc viteza camionului cu h, adica inaltimea de la care ar trebui sa "cada" camionul pe pasarela cu viteza de ~70km/h si h=(din conservarea energiilor)=vpatrat/2g=19,6m~20metri
si dimensionam grinda noastra cu
psi=1+sqrt(1+h/delta static)
impreuna cu relatia lui delta static care e in cazul asta deltastatic=(200*30^3/48)/EIz
Iz(pt cerc)=Ip=pi*d^3/16
sigma adimisibil=sigma dinamic max=psi*(Mi/Wz) (unde wz=iz*z max)
si ajunge la un sistem de 4ecuatii cu 4necunoscute (delta static, iz, psi si cel mai important d, diametrul barii noastre rotunde, pline)
sa va scutesc de efort, am rezolvat sistemul pe "hartie"(mathcad, sistem de ecuatii) in continuare si avem un factor de multiplicare psi=188
si un diametru rezultant de d=16.87METRI
Asa ca pt cei care au deschis televizorul mai tarziu, o pasarela calculata pt a da nea gica cu basculanta in pasarela ar trebui sa contina o grinda de diamtru 17metri de otel. (si tot nu e bine ca apare oboseala, si deformatii in domeniul plastic, iar la asemenea dimensiune deja nu putem neglija greutatea proprie, deci diametrul va fi si mai mare, si cel mai important aspect este faptul ca este eronat calculul deoarece deja nu mai avem de-a face cu teoriile de la bare drepte, deoarece lungimea ei este foarte mica in comparatie cu diametrul, deci, trebuie abordata o varianta pe metoda elementelor finite)
Este un calcul teoretic, iar masuri de siguranta contra unui camion la 70 la ora nu isi au rostul (exista dar alfel facute si realizate, si pt scopuri antiteroriste - vezi discovery), asa ca nu vad de ce constructorul pasarelei ar fi vinovat.
(si asa am examen zilele astea la RM, asa ca am mai recapitulat cu ocazia asta incovoierea prin soc)