$1 scrie:$2
$1 scrie:$2s dori sa stiu si eu cati dintre cei care ati postat aici pareri pro so contra (dar mai ales contra) ati citit Sfanta Scriptura si cunoasteti cat de cat adevarul istoric despre existenta lui Iisus Hristos ca om adevarat si ca Fiu al lui Dumnezeu. Consider ca este necesar ca mai intai sa cunoastem aceste lucruri si apoi sa ne dam cu parerea despre Codul lui Da Vinci si altele asemenea.
Eu sunt preot si membru in ClubFord si Focus-ul l-am cumparat pentru ca sunt si eu om si fiecare om are dreptul sa traiasca decent. Asta nu inseamna ca daca ma vezi cu aceasta masina, am furat banii din buzunarul credinciosilor, ci platesc in continuare ratele la banca pe munca mea cinstita. Faptul ca mai sunt si unii care nu ne fac o imagine prea buna, cred ca e mai bine sa ne gandim totusi ca exista un Dumnezeu care judeca drept pe fiecare dupa faptele sale.
Daca nu sunt indiscret (si daca sunt imi cer scuze si accept refuzul de a raspunde la intrebare), cat e rata la Focus si cat e salariul unui preot in Botosani? Este o curiozitate si in functie de raspunsul tau, continuam discutia.
In alta ordine de idei, observ ca tot mai multi oameni cu un IQ destul de ridicat (nu ma refer la mine acum, e vorba de oameni cu adevarat inteligenti) se departeaza de Biserica si de slujitorii acesteia. Oare credinciosii nu-si pun semne de intrebare la vederea acestui lucru? Ce inteleg eu din aceasta credinta in D-zeu este ca reprezinta o incercare de pacalire a maselor: eu stiu, tu nu stii, eu am voie, tu nu, nu te mai chinui sa intelegi, ia-o ca atare, fa ce spunem noi sau esti eliminat. De ce Biserica nu este putin mai concilianta? Oare pentru ca isi bazeaza intreaga ideologie pe un fapt psihologic "omul are nevoie de modele"? Atunci cand esti copil, incerci sa imiti ce fac parintii tai, apoi fratii, apoi prietenii. Cand ajungi la asa zisa maturitate, trebuie sa ai un model mai inalt. Ti se impune sa fii bun, sa faci bine, sa nu faci rau deoarece "te bate D-zeu". Nu sunt acestea de fapt concepte ce ar trebui sa se regaseasca in orice om, nefiind nevoie de Biserica pt asta? Pentru toate situatiile in care Biserica a fost pusa in dificultate, s-a raspuns cu "Noi nu acceptam acest lucru, nu ne da voie D-zeu". Unii dintre noi nu accepta ca ideile, gandurile, actiunile si faptele noastre sa fie sub forma unui tipar bine stabilit, sa nu gandim ceea ce facem si sa ne fie dat cu lingurita felul in care trebuie sa actionam mai departe. Cand zic "noi", ma refer la cei care au ca valoare suprema altceva decat un zeu, fie el D-zeu, Allah, Buddha etc.
O intrebare destul de grea: ce vrea, de fapt, Biserica de la oameni in general?
Salariul unui preot este conditionat bineinteles si de vechimea pe care o are in munca, iar eu nu am decat vreo 3 ani de cand sunt preot. Insa pe langa faptul ca sunt preot si am o parohie, lucrez si ca pedagog la Seminarul Teologic din Dorohoi si predau Religia la Scoala din parohia mea, iar sotia mea lucreaza in invatamant. Acum banuiesc ca nu doresti chiar o "dare de seama" exacta dar sa stii ca ne descurcam, avand in vedere faptul ca sunt destule necesitati la casa omului(un copil de 3 ani care creste si cere din ce in ce mai multe, sotia face a doua facultate, energie electrica, intretinerea masinii, etc....
Totusi, chiar daca trebuie sa scriu mai mult, as vrea sa iti dau cateva lamuriri, in ceea ce priveste salariul pe care il obtine un preot: pe statul meu de plata de pe ultima luna am primit(!) 678 lei de la stat, din care mai apoi mi-am platit toate "darile"(impozite, CAS, CBS.....) si crede-ma ca nu a ramas mare lucru. Restul de salar trebuie sa si-l asigure preotul din parohie, respectiv din serviciile pe care le oficiaza in parohie. Acum as vrea ca tu sa faci singur calculul, luand in calcul si faptul ca: duminica nu sunt mai mult de 40-50 de oameni in biserica(si crede-ma ca oamenii la tara si mai ales in Moldova, nu sunt chiar asa de bogati...), anul trecut in parohia mea am avut vreo 5 botezuri, 3 inmormantari si nici o cununie religioasa... Si in legatura cu banii incasati de la oameni vreau sa stii faptul ca sunt in regula cu documentele(gestiunea parohiei). Ar mai trebui mentionat un aspect: in parohia mea sunt 213 familii (bineinteles nu toti activi, adica sa fie "oameni de biserica"). Incearca sa faci un calcul sa vezi cat castiga un preot, coleg de-al meu, care are o parohie de 50 de familii......Si face si Facultatea de Teologie si are si sotia insarcinata, etc...
Pe langa toate astea as vrea sa fac o remarca, in legatura cu ce spunea un coleg de pe forum, despre preotul care a intrat la Ajun si a luat singur banii de pe masa. Sunt curios, oare preotul acela stie macar cum se numeste familia la care a intrat si a facut asta? Dar colegul nostru stie macar cum se numeste preotul respectiv? Pe de o parte, faptul ca am o parohie mica, pentru mine nu reprezinta un handicap, ci dimpotriva un avantaj, deoarece ii cunosc pe oameni mai bine, le stiu problemele mai bine si reusesc sa ii apropii mai mult de Biserica si de Dumnezeu.(asta in incercarea de a raspunde la ultima ta intrebare).
A! si sa nu uit! Pentru masina am facut un imprumut la BCR si platesc lunar aprox. 400 de lei rata, am asigurare CASCO, cam 160 de lei pe luna, plus combustibil, consumabile, piese de schimb: pivoti (saptamana trecuta)etc... Ar trebui sa adaugi(sau sa scazi!) economia pe care o fac la alimente, deoarece socrul meu este agricultor si are o gradina frumoasa; poate veniti sa degustam rosiile din sera impreuna....
Daca vrei pot sa continui, desi nu prea vad rostul. Concluzia este ca imi place sa fiu corect si sa duc o viata decenta.Daca doresti iti dau adresa mea pe PM si poti veni chiar maine sa verifici tot ce am scris. Poate am fost putin cam dur, insa sa stii ca asta este realitatea...
Si pentru cei care sunt interesati, va invit pe data de 24 august la sfintirea bisericii in care slujesc. Cei care aveti cum sa veniti ar fi bine sa ma anuntati, pentru ca macar sa stati la masa, nu?