$1 scrie:$21. Am in semnatura un citat din Tutea, care mi-a placut si pe care-l impartasesc. Daca-l consideri arogant te inseli, nu asta e intentia. Ca sa-ti demonstrez il voi schimba in curand.
nu trebuie sa-mi demonstrezi nimic (nu-l schimba numai de moftul meu; pe de-o parte ma flatezi, dar pe de alta...), cred ca e posibil ca
intentia acestui gand sa nu fi fost aroganta, dar daca ti-a placut si il impartasesti nu e cel mai bun lucru; fara sa am intentia de a da lectii, o sa-ti spun ca acest gand exprima, totusi, o idee nu tocmai laudabila:
eu sunt mai breaz decat ceilalti (sau
ei sunt mai neinteresanti decat mine); in opinia mea, daca vrei neaparat (nu tu, nic_bv, ci
tu, crestinul, oricine ai fi) sa-ti marturisesti atasamentul fata de Cristos (si in niciun caz apartenenta la o religie, ca asta ar fi jenant!), ai putea sa iei oricare dintre ideile strict pozitive pe care le ofera (in numele aceluiasi intemeietor de credinta) evangheliile (si aici o sa ma hazardez la doua pilde:
gandul de iubire care pare sa fi stat la temelia constructiei lui Cristos - si care mie mi s-ar parea esential si definitoriu pentru crestinismul teoretic, sau macar focalizarea pe
puterea credintei. trebuie sa recunosti, ambele idei sunt universal - in "universul credintei" - valabile, nu le-a confiscat crestinismul)
$1 scrie:$2. Renunt la comparatia cu telefonul, nu aduce nimic constructiv la discutie pentru ca nu a preluat nimeni ideea in sine, dimpotriva va legati de aspecte tehnice de parca am fi la "minitehnicus".
man, este o comparatie nereusita si basta; nu te supara pe noi, dar telefonul este mult prea concret
$1 scrie:$2. Toleranta aia de care vorbesti, incearca sa o practici mai intai. Trebuie sa recunosc insa, ca esti un bun predicator.
multumim de compliment, si sa stii ca chiar incerc sa practic si sa promovez toleranta; nu stiu cat imi iese, nu stiu cat se vede incercarea mea; dar incerc
$1 scrie:$2.
$1 scrie:$2vand in vedere ca v-ati mai folosit (tu si ceilalti credinciosi) cu viclesug si in mod neintemeiat de numele lui pe acest subiect, o sa te rog sa-l lasi in pace

Asta e tare! Scuza-ma, dar nu-mi poti cere sa-l las in pace pe Einstein, imi ceri prea mult.
nu
dar mi s-a parut extrem de necinstit ca o banala povestioara moralizatoare (si deloc stralucita! doar banala: si in intentia ei, si in constructie) sa se foloseasca (fara nicio legatura, fara niciun sambure de adevar!) de un nume ilustru, ca sa convinga; e ca reclama la mai stiu eu ce produs (de la bomboanele tic-tac, cu numai doua calorii, pana la masini sport) din care nu lipsesc gagicile sexoase, ca si cum daca acorzi atentie acelui produs si il mai si cumperi, o sa ai o viata sexuala nemaipomenit de implinita si de aventuroasa!
si chiar si argumentatie acelei povestioare este slabuta si subreda (ca pentru niste credinciosi cu nicio alta preocupare decat agricultura si mersul la biserica)
$1 scrie:$2u cred - fara suparare - ca atat tu cat si Daniel ati tratat superficial opinia lui Einstein despre credinta. El era revoltat de biserici, de ideea de Dumnezeu personal si considera Biblia drept o colectie de legende si nimic mai mult. Dar asta nu in calitate de ateu, ci de credincios!
prietene, mai toti (excludem din acesti "mai toti" pe radicali si pe
masa de manevra) impartasim aceasta opinie: Cristos o fi el baiat de treaba, dar popimea e de doi bani, biserica e de doi bani - si asta pentru ca Cristos reprezinta ideea de divin (sa zicem, de la noi, ca este conexiunea cu
perfectul), iar institutia si slujbasii ei sunt nimic mai mult decat
omenescul (cu ispita, cu greseala, cu patima, cu pata de pe rochita albastra)
$1 scrie:$2asand gluma deoparte, evident ca Dumnezeu este unul singur. Nu cel catolic sau cel ortodox, nu Allah sa Budha. Ci toti la un loc.
aha, deci se poate!
$1 scrie:$2ai grav este daca stii ca ai facut un lucru rau si nu-l regreti.
omu' sugera ca nu e posibil sa apartii unei religii fara sa incalci, intr-un fel sau altul, normele altei religii
$1 scrie:$2icio religie nu e perfecta, niciun mesager al Domnului nu e fara de prihana.
aaa, progresele sunt uimitoare!
$1 scrie:$2.S. Subscriu la indemnul lui temir de a nu lua aceasta dezbatere in nume personal. Nu am aceasta intentie si multumesc partenerilor de discutie ca nici ei nu se considera jigniti.
minunat, cu asta voiam sa incep
Daniel:
$1 scrie:$2e acord, dar totusi nu inteleg de ce trebuie sa va dau eu bani sa va faceti biserici.

Ma roade faptul ca, pe de o parte sunt obligat sa suport financiar aceasta institutie cu care nici Einstein nu a fost de acord, dar la spital cand am fost, a trebuit sa-mi aduc Xilina si algocalminul de acasa.
hai sa punem asta pe seama tranzitiei si a balcanismului si a inapoierii poporului; poate ca, in ziua in care Romania va fi strabatuta de strazi si autostrazi netede ca marginea farfuriei, cand pe aceasta retea rutiera vor circula soferi disciplinati si politicosi si binevoitori, cand alegatorii vot pune stampila in cunostinta de cauza si cu deplina responsabilitate, cand politicienii se vor preocupa de mersul tarii macar in aceeasi masura ca de buzunarul propriu, poate ca si biserica (in speta popii, ca ei sunt problema) se va ocupa (discret, fara aroganta si fara sa pretinda nimic de la nimeni, fara sa deturneze resurse) mai mult de cele duhovnicesti decat de cele lumesti