Catalin, sunt pareri UNANIME ca daca la 23 august nu intorceam armele, Romania era acum fosta republica sovietica!
Esenta a ce spui tu e oarecum ok, adica a adus regimul comunist si ce-a urmat...insa asa cum spun multi istorici, Romania nu a reprezentat un interes decat fata de rusi. Si uite asa am ajuns sub influenta rusa.
In sustinerea celor 2 idei, ia cazul Germaniei, care a ramas scindata cateva decenii ...
Si inca ceva: nu poti separa monarhia de rege, pentru ca nu poti sa-l face rege pe Base sau pe Iliescu

Sistemul republican, ca si cel monarhic au avantaje si dezavantaje. Ce nu-mi place mie la sistemul republican este lupta politica, banii cheltuiti pe alegeri prezidentiale, minciunile a cel putin 2 presedinti - aproape REGIMURI, interesele politice, militare si economice dupa ce partid e la putere..etc.
Intr-un sistem in care presedintele ar fi "apolitic" de-adevarat ar conta mult mai mult Guvernul si Parlamentul. Iar daca presedintele nu ar mai fi ales, atunci lupta politica ar fi mult mai restransa. Probabil ca intr-o monarhie constitutionala si Parlamentul ar fi mai responsabil si nu am chiuli cum o fac toti (indiferent ca-s la putere sau nu), nu am numara din 2 in 5 si am gasi o lege propusa de PDL si nevotat nici macar de cei ce au propus-o sau nu am alea legi respinse si reluat votul ca nu iesea cum vroia puterea si exemplele pot continua.
O monarhie nu costa deloc mai mult decat o presedintie, sau cel putin nu mai mult decat cele 3 regimuri de pana acum. Vedea-l-as pe rege cheltuind bani sa se duca cu avionul in plimbare la Baroso ... sigur, sunt alte lucruri care vor manca bani intr-o monarhie, insa ma uit l istorie si spun: cele mai bune perioade le-am avut in monarhie, iar cele mai dezastruoase in republica.