Nic_Bv:
$1 scrie:$2emir, parerea mea este ca la faza cu vegetatul gresesti.
Argumenteaza (ca sa te stimulez: grosul poporului s-a complacut, a acceptat, a aplaudat)
TOTALSENDER:
$1 scrie:$2un
era necesar sa ne puna temir din nou la punct
Absolut necesar, daca nu cumva si inevitabil.
$1 scrie:$2oti sa tragi si niste concluzii?
Am facut-o deja, nu vad de ce nu vezi.
$1 scrie:$2sa ca idee, daca te straduiai putin ai fi reusit sa intelegi ce am spus cu cateva posturi mai sus (treaba cu te baga sau nu te baga nimeni in seama);
Am reusit (fara efort, fara stradanie), am si comentat (chiar punctual).
$1 scrie:$2orbesti de cenzura aia de atunci - o treaba foarte nasoala - acum insa esti liber sa spui ce vrei; asa, si?
ne-am castigat dreptul de a spune bancuri (politice) fara teama ca suntem turnati la SRI - asa, si?
Daca pentru tine libertatea cuvantului se rezuma la spus bancuri, cred ca vorbim despre lucruri diferite (caz in care-ti cedez partida:
da domne, nu e mare smeecherie, puteam trai si fara asta!)
$1 scrie:$2m "castigat" ziare si emisiuni TV cu femei dezbracate si
Din fericire pentru noi, nu-s si obligatorii; pe vremea impuscatului (poate nu stii, ca "n-ai trait destul sub comunisti") se mai intampla ca in scoala sau la slujba sa te puna cate un rahat de activist sa conspectezi minciunile oficiale si pupaturile in cel mai iubit dos - o chestiune si inutila, si dezgustatoare, si umilitoare; daca alegi (a se observa: ai de ales) sa te uiti la emisiuni de scandal si la pipite dezbracate, s-ar putea sa-ti si placa (macar animalului pofticios din tine), dar la fel de bine te poti uita la un canal stiintific, la unul sportiv, la unul cultural, la unul religios, la unul muzical, la unul de film - diferenta este colosala, si daca n-o vezi cred ca e destul de grav.
$1 scrie:$2i cu foarte multi retardativ
Ce pacatele mele mai inseamna acesti "foarte multi retardativ"?
$1 scrie:$2xista posibilitatea ca libertatea pe care o avem sa ne dauneze?
Intreb si eu....
Ai avut ocazia sa nu intrebi nimic, dar ai ratat-o; libertatea nu
poate dauna decat prostilor, pe cand dictatura dauneaza tuturor (chiar si celor care vegeteaza, chiar si celor care se complac).
styx1:
$1 scrie:$2emir, tot nu mi-ai spus anul nasterii. Eu m-am nascut in 61, tu ?
[...]
Totusi, anul nasterii ?
Plus CNP si adresa, plus inca vreo cateva detalii. O sa te rog sa nu te superi, dar datele personale (fara sa fac un mare secret) raman personale; daca e sa-ti spun ceva despre mine, o fac in privat, nu public (pur si simplu pentru control - pe forum citeste absolut oricine).
Dar daca am mentionat deja ca am stat la cozi si uite, mai adaug ca am apucat sa fiu chiar si salariat, ca am fost pionier si membru UTC si de sindicat, ca am participat chiar si la o sedinta de partid (trebuia sa fie cate un reprezentant din fiecare grupusor, iar betivanii din grupusorul meu care erau membri PCR s-au eschivat si m-au bagat pe minela inaintare, "ca si-asa nu e musai sa fii membru"), cred ca e limpede ca in '89 aveam mai mult de 18 anisori.
$1 scrie:$2unul simt nu e o optiune, e o stare . Nu se poate opta in a avea , sau nu, bun simt.
Ar putea sa pare surprinzator, dar aici chiar sunt gata sa-ti dau dreptate - dar ma tem ca va trebui sa cadem de acord ca aproape nimeni nu are bun simt (argumentez asa: trebuie sa excludem din start pe oricine ar fi in stare sa afirme ceva gen "sunt politicos cu cinte trebuie, sau cu cine aprecciez eu ca merita" - cred ca e destul de limpede ce anume vreau sa exemplific, da?); macar 95 la suta din populatia tarii este lipsita de aceasta "stare".
$1 scrie:$2enzura exista in fiecare din noi. Nu vorbim nefiltrat, nu ?
Sa iti controlezi singur mesajul (sau sa-l adaptezi, sa facilitezi receptarea corecta de catre destinatar) este una (optiune), sa ti se puna pumnul in gura si sa fii impiedicat sa discuti un anume (sau o multitudine) subiect este cu totul altceva (abuz, umilire).
$1 scrie:$2ibertatea e ca sanatatea: o apreciezi mai mult cu cit iti lipseste mai mult. Pe vremea comunismului s-a suferit incomparabil mai mult, d-asta cei care au suferit atunci stiu mai bine !
Pai hai sa coboram si mai jos, si sa ridicam si mai mult stacheta: sa nu vorbeasca decat cei care au facut inchisoare (anii '50-'60) pentru opinii politice, pentru ca proveneau din familii vechi, boierest sau doar bogate, pentru ca n-au vrut sa accepte Colectivizarea, pentru ca aveau rude in Vest - cred ca acestia ar fi niste bune etaloane pentru impactul pe care l-a avut insturarea dictaturii, acestia au suferit cel mai amarnic.
$1 scrie:$2u stiu sa scriu cu diacritice (cel putin nu stiu sa setez tastatura sa pot folosi diacritice)
Nu este important (daca totusi vrei, te pot ajuta), ideea este ca absenta simultana a diacriticelor si a semnelor de punctuatie poate duce la schimbarea intelesului frazei.
$1 scrie:$2u vad unde observi lipsa coerentei.
Aici:
$1 scrie:$2tunci lumea nu putea vorbi de frica. Daca frica a disparut, bunul simt a ramas , nu ? Nu bunul simt ne poate opri, cenzura atunci cind am vrea sa vorbim ?
Frica e una, si se refera la vremurile apuse; bunul simt este altceva, si n-a caracterizat nici vremurile apuse, nici pe acestea de azi. Amestecul cenzurii (pe care acum ai mai si amestecat-o cu "autocenzura", care n-are neaparat conotatie negativa) cu frica de ieri si cu bunul simt
nici-de-ieri si nici-de-azi transforma enuntul tau intr-un haos lipsit de inteles, unde lucrurile nu se leaga - adica lipsa de coerenta.
Aproape edit:
$1 scrie:$2reptate in privinta greselilor de punctuatie si a unitatii de masura a capacitatii (L vs Kg).
Ei nah, nu le mai pune atata la inima,
lasa-le de tachinare (poate n-ai observat, dar am obiceiul antipatic sa necajesc omul si sa-i frec ridichea pana il agasez - daca e agasabil, fireste); si BTW, este "l" mic vs kg cu "k" mic