$1 scrie:$2Din ce observ eu : privesti lucrurile de undeva de sus , probabil pentru a avea o viziune mai buna a intregului, insa , daca tot privesti de sus, uita-te mai atent : sint lucruri importante care-ti scapa. ( de exemplu iti scapa diversitatea, asta probabil, din cauza distantei prea mari...)
Ei nah, imi scapa diversitatea acuma! Nu-mi scapa nimic (cel putin in cazul de fata, diversitatea este fix un moft, nu prea are relevanta, si cred ca o sa reiasa din urmatoarele).
$1 scrie:$2a se poate, de ce nu ? Situatia specifica consta in regimul impus, in nedreptatile suportate. De ce nu poate fi pus un alt popor in aceste situatii specifice?
Poate ca un alt popor nu ar fi putut ajunge unde am ajuns noi, la asta te-ai gandit? Si ia ca exemplu alte popoate care au indurat comunismul:
- germanii -
atunci n-au decazut prea tare, iar
acum nici nu se mai cunoaste ca au stat patruzeci de ani sub comunism - semanam cu nemtii?
- polonezii -
atunci au avut un sindicat adevarat, care facea greve,
acum sunt au cel mai ridicat nivel de trai din toate tarile fost comuniste! semanam cu polonezii?
- ungurii -
atunci au trait relativ relaxat, acuma sunt cu 50 de ani inaintea noastra
- China - au avut un comunism dur, un totalitarism atroce;
acum inca n-au renuntat de tot la comunism, dar sunt superputere mondiala, au economia care progreseaza cel mai vijelios - ne putem compara?
- nord-coreenii - vai de steaua lor! cu astia nu se poate compara nimeni si nimic (deci nici noi)
- rusii au avut parte de un comunism si indelungat, si sangeros (la noi n-a fost indelungat ci average/standard, ca ne-am "trezit" mai tarziu, dar sangeros a fost; cele aproape trei decenii cu care ne-au devansat si-au aratat grautatea: mai multe crime, mai multe generatii spalate zdravan pe creier) dar uite, cu ei ne-am putem compara si pentru vremurile de azi: coruptie si la ei, si la noi; nostalgici si la noi, si la ei; nenumarati imbogatiti ai tranzitiei (clientela politica, sigur ca da), nenumarate masini de lux, nenumarate curvulite smacuite si sclipicioase, nenumarati muritori de foame. Si multa dragoste pentru alcool, si (din fericire pentru noi) mai multi raketi, mai multe crime dictate politic.
Alt popor, cu alte valori cultivate temeinic, ar fi evoluat altfel. De fapt am exemplificat, reiese clar ca chiar au evoluat altfel.
Noi am fost si suntem mult mai
lasa-ma sa te las, am plecat fruntea si am indurat, n-am cracnit, nu i-am sustinut pe cei (putini) care au indraznit sa protesteze (vezi Brasovul, vezi chiar si evolutia evenimentelor din '89), de aia spun ca grosul populatiei s-a complacut si a vegetat: calea comoda, lipsita si de demnitate, dar si de riscuri.
$1 scrie:$2rostilor le-ar fi putut prii, dar nu ei erau majoritari. Nu cred ca tu crezi altfel.
Imi asum riscul sa te dezamagesc, dar convingerea mea este ca prostii au fost, sunt si vor fi coplesitori prin numar si procentaj. Sub comunisti se facea oarece educatie, dar era schioapa: istoria era masluita, informatiile economice (si interne, si externe) erau masluite, accesul la cultura era foarte strict restrictionat, "productia" culturala era foarte atent directionata, era incurajata ipocrizia, pupincurismul (chiar ca metoda de parvenire). In ziua de azi invatamantul este macinat de lipsa cadrelor competente (si se descurajeaza constant alegerea carierei de dascal, prin salariile si restul conditiilor neatractive), de o continua brambureala cu pretenti de reforma (plus reforma reformei, plus reforma reformei reformei, plus...), de lipsa unei coerente pe toate planurile (de la oferta de manuale pana la structura vesnic schimbatoare a etapelor si examenelor), de amestecul politicului in organizarea si conducerea intregului sistem (de la ministru pana la directorul de scoala mica) - un asemenea invatamant nu poate sa scoata cetateni pregatiti, educati, lucizi (decat in mod exceptional) - in absenta unui sprijin puternic din familie (ferice de copiii nascuti in familii apte si interesate sa-i educe, sau macar sa le plateasca "suplimentarea").
$1 scrie:$2i tu te adaptezi, si eu. Adaptare nu inseamna neaparat acceptare, indiferenta sau resemnare, nu ?
Nu neaparat, dar cam asa s-a intamplat. Conducerea prin infricosare si infometare (capul plecat, de grija umplerii stomacului este adaptare, dar este una proasta) a avut si acest efect asupra poporului.
$1 scrie:$2amenii obisnuiti, cu carte putina, n-au avut la indemina mijloacele necesare sa inteleaga ce se petrece cit de repede ar fi trebuit.
Cand? in cei 45 de ani de comunism, sau in acesti 22 de ani de ...
oranduire-sociala-nenominalizabila?
$1 scrie:$2ti inteleg rationamentul, nu sint de acord cu el ,in intregul lui.
Pai daca am fi in totalitate de acord unul cu celalalt, n-am mai avea nimic de discutat.
$1 scrie:$2firmatii de genul : "sub comunism nu aveai prea multe de facut" sint "subtiri" .
Nu inteleg ce zici acolo - zici de petrecerea timpului liber, sau ce?
$1 scrie:$2 spune ca : "i-a facut sa tinjeasca dupa confortabila stare de egalizare" este , iarasi, o afirmatie pe care, poate ,doar tu o poti demonstra.
Prostului n-are cum sa-i placa sa i se arate (sau sugereze) ca este prost si incompetent - de acord? ei bine, comunismul a avut aceasta apucatura, de a descuraja afirmarea (nu tu activitati private, nu tu acces la functii de conducere fara carnet de partid, posibilitatea de a frana ascensiunea cuiva cu un denunt mincinos etc) - prostii se simteau bine, ca nimeni nu avea o casa mai de doamne-ajuta, nimeni n-avea o masina mai de soi, nimeni nu-si trimitea copii la studii la vreo universitate de prestigiu din lumea larga, ci toata lumea statea la apartament, toata lumea avea dacie, toata lumea se imbraca cam la fel etc; orgoliul (ca doar daca nu-i fudul, dumnealui nu-i prost destul!) nu era atacat, invidia (o alta calitate esentiala a dumnealui) nu era stimulata.
Acuma, daca ai destul curaj si rabdare, poti sa pui pe picioare o afacere, poti sa te zbati sa obtii o slujba bine platita, poti sa pleci din tara la lucru sau la invatat - prostului lenes s-ar putea sa nu-i convina ca tie (chiar daca e pe munca ta) sa-ti mearga mai bine.
Acuma poate ca o sa reiasa ca eu ma cred buricul romaniei, ca toti din jurul meu sunt prosti si numai eu ma simt luminatul de serviciu - nu este asa, nici pe departe; daca accentuez unele defecte ale poporului, o fac doar ca sa evidentiez mai bine mesajul pe care vreau sa-l transmit.
$1 scrie:$2Doar discutam pe o anumita tema !
Asta se subintelege, cine a afirmat altceva?
$1 scrie:$2e ce raspunzi cinic ?
Pai cred ca de multe ori chiar gandesc si simt cinic, ca doar nu-s Sfantul Petru cel milos; is om, si omul nu-i perfect.
$1 scrie:$2tii precis ce vreau sa spun ! Ai fi putut evita, n-am dreptate ?
M-ai pierdut - pune si tu un citat, sa inteleg la ce te referi.
$1 scrie:$2oate ne intilnim miine sa stam la un pahar de vorba daca esti in Constanta. Mi-ar face o mare placere !
Poate prin august, cand vin sa ma scald in cea mare - cu o compatibila placere.
(departe tare Constanta de poalele Ceahlaului)